Hogyan fogyasszunk pálinkát? - Zimek Pálinka

Érdekességek

Hogyan fogyasszunk pálinkát?

A pálinka tárolása

A pálinka tárolása során ügyeljünk arra, hogy lehetőség szerint biztosítani tudjuk a 18 Celsius fokos hőmérsékletet. Erre kiválóan alkalmasak a különféle borhűtők. Természetesen szobahőmérsékleten is lehet tárolni a pálinkát, semmi baja nem lesz a terméknek, de fogyasztás előtt célszerű egy kicsit behűteni.

Miért fontos ez? Amennyiben melegen szolgáljuk fel, sokkal intenzívebben fogjuk érezni az alkoholt és kevésbé a gyümölcsöt. Amennyiben folyamatos hűtőben tárolás után, hidegen fogyasztunk pálinkát, bár az alkoholt egyáltalán nem fogjuk érezni – hibás termékek esetén az utópárlatot sem –, de számos illat- és íz-élményt sem fogunk átélni, hiszen a hideg nem hagy teret az aromák kibontakozásának.

Illatolás

Lehetőség szerint „tulipán” pohárból kóstoljunk pálinkát, melynek alsó része öblös, a „kemény” része összeszűkül. Ezzel az illatok koncentráltan jutnak el az orrunkhoz.

Az intenzitás fokozható pohárfedő alkalmazásával, vagy a tenyerünkkel. Kitöltés után fedővel – vagy a tenyerünkkel – zárjuk le a poharat, majd 10-15 mp elteltével, a fedél levétele, vagy a kezünk elvétele után élvezzük ki a gyümölcsök keltette zamatosságot.

Koccintás

Bármennyire is fura, de a pálinkával nem úgy szokás koccintani, mint más italokkal, poharakkal. Amennyiben „tulipános” pohárba kaptuk a pálinkát, van módunk úgy koccintani, mint a szakmabeliek. Ehhez nem kell más tenni, mint a poharat nagyjából 45 fokos szögben megdöntve, annak öblös részével – tehát nem azzal a részével, amelyet a szánkhoz érintünk – koccintani, amely egy nagyon kellemes csengő hangot ad.

Kóstolás

A pálinka fogyasztásakor nem jellemző a borospohárszerű körkörös mozgatás, de lágy hintáztatás segíthet a további illatok felszabadításában. (Fontos! Prémium pálinkáink túlmutatnak a „húzóra igyuk meg” felfogáson.) A pálinkát lassan, kortyonként célszerű fogyasztani. Így teljesen ki tud bontakozni az italunk aromavilága a szánkban és az alkohol okozta csípős, égető érzés is sokkal lágyabban hat.

Szárazpróba

Ha kiürült a poharunk, ne küldjük vissza a pincérrel, illetve ha otthon vagyunk, ne tegyük egyből a mosogatógépbe! Tegyük félre és 15-20 perc után bátran illatoljunk bele!

Ha jól dolgoztunk – és biztosak lehetnek benne, hogy minden pálinkánkkal így teszünk – akkor a gyümölcs legintenzívebb aromái köszönnek vissza. A szaknyelv ezt nevezi szárazpróbának.

Több pálinka kóstolása

Amennyiben – nagy szerencsénkre – több fajta pálinkát is tudunk kóstolni, fontos, hogy minden új íz pohárba töltése előtt elöblítsük poharunkat.

Elegendő, ha egy kis vizet töltünk a poharunkba, „megforgatjuk” benne, majd kiöntjük, és már készen is áll a poharunk a folytatásra.