Hogyan készül - Zimek Pálinka

Érdekességek

Hogyan készül

Gyártási technológia bemutatása

1. A gyümölcs

A legfontosabb kritérium a gyümölcs tekintetében, hogy érett, étkezési gyümölcs legyen, olyan amit Te is bátran az asztalra tennél otthon. Ez azt jelenti, hogy nem lehet rohadt, földes, sérült vagy kukacos.

2. Feldolgozás

A minőségi ellenőrzés és átvétel után a gyümölcsöt megmossuk, kimagozzuk, ledaráljuk, hogy minél nagyobb felületet mutasson az erjedés során, majd az erjesztő tartályokba juttatjuk. Legfeljebb vizet és élesztőt adunk hozzá, hogy elindítsuk az erjedés folyamatát.

3. A cefre

Az erjedés pincehőmérsékleten történik, az ennek során képződő szén-dioxid távozik a cefréből. Az eljárás során a távozó szén-dioxid helyére nem tud levegő kerülni, ami garantálja a cefre forrási folyamatának sterilségét. Ezért nem szabad a forrásban lévő cefrét naponta nyitogatni, akkor ugyanis levegő kerül bele, ami rontja a hatékonyságot, akárcsak a felső réteg eltávolítása: ha tiszta a cefre, erre sincs szükség. Amikor a cefre leforrt, lehetőség szerint egy héten belül lefőzzük.

4. A lepárlás

A lepárlás a NAV által jóváhagyott és plombált, két Müller típusú, egykörös, aromatornyos berendezéseken történik. Gépeink nem automata vezérlésűek, hanem főzőmesterünk manuálisan irányítja, így minden termékünk teljesen egyedi. A fejlesztéseknek köszönhetően 2017-ben már gázzal üzemeltetjük a lepárlókat, ami nagyban megkönnyíti a munkát, és nem utolsó sorban növeli a hatékonyságot. Mindettől függetlenül, nagyon fontos szerep hárul a főzőmesterre, aki az elő-, és utópárlat megfelelő leválasztásában játssza a kulcsszerepet, hogy teljesen tiszta, igazi pálinkát kapjunk.

5. Érlelés

A folyamat során kapott párlatot magas alkoholfokon, saválló tartályokban pihentetjük, hogy illatban és ízben is összeérjenek. Néhány termék esetében fahordós érlelést is alkalmazunk, hogy még különlegesebb élményt adhassunk.

6. Palackozás

Miután pálinkánk a megfelelő érlelési idő után elérte az általunk célul kitűzött minőséget, kezelt vízzel hígítjuk, és állítjuk be 40 vagy 55%-ra. Azokat a gyümölcsöket készítjük el 55%-os alkoholtartalomra, amelyek ezt elbírják, ugyanis az alkohol intenzív, erős illata és íze folyamatosan igyekszik elnyomni a gyümölcs illatát, ízét. Ezt követően történik a palackozás, amely az első mozdulattól az utolsóig kézzel történik.